Meta mezők - Weboldal szerkesztése - dotfsCMS Súgó

Az aloldal keresőkben megjelenő címe, leírása.

Ha egy adott weboldal szerkesztéséhez az adott oldalra navigált, majd ott az admin menü Jelen oldal > Szerkesztés menüpontjára kattintott, akkor tudja a meta mezőket beállítani. Jobb oldalt az adott aloldalhoz tartozó tartalomfajták füleit látja. Itt az meta mezőkről lesz szó.

Meta mezők

Ha valamilyen webes keresőben (pl. Google, Bing, Yahoo!, stb.) egy keresés eredményeként megjelenik az oldalunk, akkor a keresők jellemzően az általunk megadott "meta címet" és "meta leírást" jelenítik meg (ld. az alábbi képen). A keresők eltérhetnek ettől. Jellemzően ez akkor történik, ha rövid címet, vagy rövid leírást adtunk meg. Illetve számos egyéb dolog mellett a keresett kulcsszavaktól is függ, hogy a kereső milyen címmel és leírással jeleníti meg az oldalunkat.

Meta mezők a keresőben
Meta mezők a keresőben A webes keresők találati listájában elsősorban az oldalakhoz általunk megadott meta mezők jelennek meg. Narancssárgával bekarikázva a meta cím, zölddel a meta leírás látható. Fontos, hogy mindkettő elég hosszú és egyedi legyen. A találati listában megjelenik az oldal url-je is, amiről bővebben az Alap adatok szerkesztésénél olvashat.

Keresőoptimalizálás (SEO)

Mivel a meta mezők megadásával közvetlen hatást tudunk gyakorolni arra, hogy az oldalunk hogyan jelenik meg a keresőkben, érdemes kiemelt figyelmet szentelni ezen mezők kitöltésének. Amellett, hogy az oldalunk hányadikként jelenik meg a találati listában az sem mindegy, hogy a potenciális látogató / ügyfél számára mennyire vonzó az oldalunk a keresőben megjelenő néhány sornyi szöveg alapján.

Rendkívül fontos, hogy mind a meta címnek, mind a meta leírásnak egyedinek kell lennie az oldalunkon. Ez azt jelenti, hogy ideális esetben nem lehet két olyan aloldal a weboldalunkon, aminek ugyanaz a címe vagy a leírása. Az is fontos, hogy a meta cím és a meta leírás is elég hosszú legyen. Ideális esetben a meta cím jellemzően legalább néhány szó, a meta leírás pedig legalább 150 karakter (néhány mondat). A formai követelmények mellett nagyon fontos, hogy mind a cím, mind a leírás pontosan fejezze ki azt, amiről az adott aloldal szól (pl. egy termék, egy hír, stb.).

dotfsCMS - Meta mezők szerkesztése (weboldal szerkesztése)
dotfsCMS - Meta mezők szerkesztése (weboldal szerkesztése). Figyeljük meg, hogy a meta cím hibás, mert egy másik aloldal már szerepel ugyanezzel a címmel.

A dotfsCMS tartalomkezelő gépelés közben figyeli, hogy az éppen beírt címet / leírást megadtuk-e már egy másik oldalhoz, és hibaként jelzi, ha igen (ld. a fenti ábrán). Az oldal adminisztrátorának belátásara van bízva, hogy a figyelmeztetést megfogadja-e vagy nem. A tartalomkezelő engedi, hogy már létező vagy rövid leírást illetve címet adjunk meg egy aloldalnak. De erősen ajánlott minden aloldalunknak egyedi és elég hosszú címet és leírást adni.

Meta cím

Ez az oldal címe, ami a böngésző fejlécében látszik (a fülön, és a böngésző ikon mellett), és a keresők találati listájában is ez a cím jelenik meg az oldalnál. Egyedinek kell lennie és néhány karakternél hosszabbnak.

Meta leírás

Ez az oldal leírása, ami a keresők találati listájában az oldal leírásaként jelenik meg. Egyedinek kell lennie és elég hosszúnak (tipikusan kb. 150 karakter). Értelmes, emberi mondatokból kell állnia, ami(k) majd meggyőzi(k) a felhasználót, hogy a kereső találati listájában kattintson az oldalra.

Meta kulcsszavak

Egy vesszővel elválasztott listában megadhatunk néhány kulcsszót, ami az adott aloldal tartalomra utal. Az internetes keresők már nem a meta kulcsszavak alapján rangsorolják / találják meg a kereséshez releváns weboldalakat. Sok szakértő szerint a kulcsszavak használata egyáltalán nem ajánlott. Más szakértők szerint még ma is lehet haszna a releváns, pontos kulcsszavak használatának.

Ez a súgó az Ügyfeleinknek készült, akik dotfsCMS alapú weboldalt üzemeltetnek. A dotfsCMS tartalomkezelő minden weboldal esetében személyre szabottan kerül felhasználásra - minden weboldal különbözik a többitől. Ezért előfordulhat, hogy nem minden, itt leírt funkció érhető el az Ön weboldalán. Illetve lehet, hogy az Ön weboldala egy sor olyan speciális beállítással rendelkezik, amiket ez a súgó nem tárgyal.