Élő szerkesztési mód - dotfsCMS Súgó

A weboldalon lévő tartalom szerkesztésének legegyszerűbb módja.

Élő szerkesztési mód - a legegyszerűbb szerkesztés

dotfsCMS - Élő szerkesztési mód bekapcsolása
dotfsCMS - Élő szerkesztési mód bekapcsolása

Az élő szerkesztési mód használatával a legegyszerűbb módosítani a weboldalunk tartalmát. Az élő szerkesztési módot bármely aloldalról az admin menü Nézet > Élő szerkesztési mód menüpontjára kattintva tudja bekapcsolni. Bekapcsolás után egy pipa jelenik meg az "Élő szerkesztési mód" menüpont mellett, és jobbra megjelenik egy "Mentés" gomb. Az élő szerkesztési mód kikapcsolása ugyanígy történik.

Az élő szerkesztési mód be/kikapcsolásakor az adott weboldal újratöltődik a böngészőben, így ha esetleg nem mentett változtatások voltak az oldalon, akkor azok elvesznek.

Az élő szerkesztési módot érdemes csak akkor bekapcsolni, amikor használni is szeretnénk, mert a tartalom ilyenkor másként viselkedik, mint a weboldal böngészésekor. Pl. a linkek nem kattinthatóak, hanem szerkeszthetőek.

dotfsCMS - Élő szerkesztési mód be van kapcsolva
dotfsCMS - Élő szerkesztési mód be van kapcsolva. Az admin menüben pipa látszik az "Élő szerkesztési mód" mellett, jobb oldalt pedig megjelent egy "Mentés" gomb.

Az élő szerkesztési mód használata

Bekapcsolás után egyszerűen kattintson az oldal tartalmába. Ilyenkor megjelenik egy kurzor ott, ahova kattintottunk, illetve megjelenik egy szövegszerkesztő doboz a megszokott szövegszerkesztési lehetőségekkel (bekezdés, címsor, felsorolás, félkövér, dőlt, stb.). Ha a doboz rossz helyen van, át tudjuk húzni a doboz jobb alsó sarkában lévő dotfsCMS - Élő szerkesztési mód: szövegszerkesztő doboz mozgatására szolgáló nyíl nyíllal.

Egy weboldal több elemből áll. A fő tartalom általában szabadon szerkeszthető szöveg, de pl. a cím csak egyszerű szöveg (nem lehet bele képet, hivatkozást illeszteni, stb.). Ha a cím is szerkeszthető az élő szerkesztési módban, akkor abba belekattintva nem jelenik meg a szövegszerkesztő doboz, egyszerűen csak egy kurzor. A tartalomkezelő beállításától függ, hogy az oldal mely elemei szerkeszthetők élő szerkesztési módban.

dotfsCMS - Élő szerkesztési mód használata
dotfsCMS - Élő szerkesztési mód használata. Figyelje meg a kurzort az alsó bekezdés második szavában.

A tartalomba kattintva - ha megjelent a kurzor - szabadon szerkeszthetjük a weboldal szövegét. A változtatások nem mentődnek automatikusan. Ha a jobb oldalt lévő "Mentés" gomb piros, az azt jelzi, hogy el nem mentett változtatások vannak az oldalon. A  "Mentés" gombra kattintva az néhány pillanat múlva zöldre vált. Ez jelzi, hogy a módosított tartalom el lett mentve.

Élő szerkesztési módban némileg korlátozottak a lehetőségeink, mert itt sem képet, sem csatolmányt nem lehet feltölteni. De a már feltöltött képek, csatolmányok beillesztése lehetséges. Ezen kívül az oldalnak csak néhány eleme szerkeszthető élő szerkesztési módban. Teljes körű szerkesztéshez használja az oldal szerkesztése opciót.

Ha már nincsen szükség az élő szerkesztési módra, célszerű kikapcsolni. De előtte ne felejtse el menteni a változtatásokat.

Ez a súgó az Ügyfeleinknek készült, akik dotfsCMS alapú weboldalt üzemeltetnek. A dotfsCMS tartalomkezelő minden weboldal esetében személyre szabottan kerül felhasználásra - minden weboldal különbözik a többitől. Ezért előfordulhat, hogy nem minden, itt leírt funkció érhető el az Ön weboldalán. Illetve lehet, hogy az Ön weboldala egy sor olyan speciális beállítással rendelkezik, amiket ez a súgó nem tárgyal.